Eshop menu

Svetlý rascový chlieb

25.09.2020

Recept na tento famózny kváskový chlebík pre nás pripravila Katka Sonlajtnerová zakladateľka profilu @catherine_the_homebaker .  Je plný lásky k svojmu hobby a chutí neodolateľne. My sme už vyskúšali, teraz je to na vás ...

 

 

Svetlý rascový chlieb:

600g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie zmiešame so 420g vody. Necháme autolyzovať 1 hodinu. Pridáme 2 plné polievkové lyžice pšeničného alebo ražného kvásku, ktorý sme 6-8 hodín pred pečením dokŕmili.

Zmiešame a necháme fermentoatolyzovať cca 30 min. Pridáme 2 ČL soli a 2 ČL rasce, dôkladne premiešame, ideálne v kuchynskom robote cca 7 min, dokiaľ sa cesto nezačne odlepovať od stien misy. Prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 3-4 hodiny. Počas kvasenia cesto každých 30 min poprekladáme, aby sme dosiahli rozvinutie lepku  a pevnosť cesta. Po štyroch hodinách si cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku, necháme ho odpočinúť cca 10 min a následne ho stočíme do ošatky, ktorú sme predtým vysypali múkou, ryžovou múkou alebo vystlali bavlnenou utierkou. Cesto môžeme nechať kysnúť pri izbovej teplote ďalšie 2-3 hodiny alebo ho môžeme na noc vložiť do chladničky a nechať kysnúť pri 6-7C cca 16 hodín. Rúru predhrejeme na 250C.

Pokiaľ pečieme chlieb v liatinovom hrnci, rozohrejeme prikrytý hrniec spoločne s rúrou. Následne preklopíme chlieb z ošatky na papier na pečenie, na povrchu narežeme a vložíme do liatinového hrnca. Pečieme prikryté 25 min. Následne hrniec odokryjeme, teplotu stíšime na 220C a dopekáme ďalších 20-25 min.

Pokiaľ pečieme chlieb na plechu, pridáme do rúry do spodnej časti plech, necháme ho zohriať spoločne s rúrou, vyklopíme chlieb z ošatky na papier na pečenie, ktorý vložíme na plech do strednej časti rúry. Na spodný plech vylejeme pohár vody a rúru rýchlo zavrieme. Pečieme na 250C 20-25 min, následne spodný plech s vodou vyberieme, stíšime teplotu na 220C a dopekáme ďalších 20-25 min.

 

A už si len vychutnáme úžasný chlebík J

PS: nechala som si od Katky vysvetliť odborné výrazy, tak sa podelím:

Autolýza znamená aktivovanie gluténu v ceste. Keď sa múka zmieša s vodou, vznikne len taká lepivá hmota. Ale keď sa hmota nechá ešte  hodinku odstáť,  lepok sa rozvinie a cesto sa krásne spojí a je hladké a elastické aj bez miesenia.

Fermentolýza je proces aktivovania kvásku v ceste. Cesto sa premiesi s kváskom a začne pracovať.

 

 

X
Množstvo:
Pšeničná múka na kváskovanie hladká
Pšeničná múka na kváskovanie hladká
Viac informácií

Táto webová stránka používa cookies

Pre personalizáciu obsahu a reklám, pre poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti využíváme súbory cookie. Informácie o tom, ako náš web používáte, zdieľame so svojími partnermi pre sociálne média, inzercie a analýzy. Partneri tieto údaje môžo skombinovat s ďalšími informáciami, ktoré ste im poskytli alebo ktoré získali v dôsledku toho, že používáte ich služby. V prípade Vášho súhlasu prosím pokračujte pri prehliadaní webovej stránky a stačte OK.
Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.(Viac informácií)

OK

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: naturlekaren.sk www.naturlekaren.sk