Eshop menu

Kváskový chlieb

25.09.2020

Tento recept má odskúšaný naša kolegyňa Zuzka, nechajte sa inšpirovať !

 

Kváskový chlieb

 

Štartér :
80 g ražnej celozrnnej múky
100 g vody
1/2 PL (20 g) materského kvásku

 

Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom. Necháme pri izbovej teplote stáť 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

 

 

Následne potrebujeme:
400 g pšeničnej chlebovej múky
230 g vody
2 ČL soli

1 ČL mletá rasca

1 ČL med, alebo jačmenný slad

 

Do misky s vykvaseným štartérom navážime múku, vodu a pridáme soľ. V miske vymiesime cesto (robotom, mixérom alebo ručne) tak, aby sa odliepalo od stien misy aj od ruky.
Vznikne pekná hladká a súdržná guľa cesta.

 

Cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke stáť. Kvások prekvasí cesto.

Po 1,5 hodine kvasenia cesto premiesime len toľko, aby sme z neho vypudili bublinky. Necháme opäť 1,5 hodiny oddychovať v ošatke. Cesto bude rásť a zväčšovať svoj objem.

Následne si pomúčime pracovnú dosku pšeničnou chlebovou múkou. Prekvasené cesto vyklopíme pomocou stierky na cesto (alebo aj rukami) na pripravenú dosku.
Pomúčime si trošku ruky a cesto preložíme na polovicu z každej strany.

Cesto premiesime trochu v rukách a “podkašeme”. Teda všetky spoje cesta dáme na jedno miesto. Tak chlieb nebude v spojoch praskať, keď bude v rúre rasť.

Vytvarované cesto dáme do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Spoj cesta musí byť navrchu ošatky.

Cesto v ošatke prekryjeme fóliou a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Následne je správne vykvasené a pripravené na pečenie.

 Finálne kvasenie

Zapneme si rúru a hneď od začiatku zohrievania umiestnime do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme starší plech alebo nádobu, do ktorej budeme liať neskôr vodu.
Rúru necháme rozohriať aj s plechmi na 250´C na programe “horný – dolný ohrev”. K rúre si pripravíme 1 hrnček s teplou vodou (objem cca 200ml).

Keď máme rúru pripravenú, cesto vyklopíme z ošatky/misky na papier na pečenie. Ostrým nožom alebo žiletkou môžeme chlieb ozdobne narezať.

Cesto na papieri na pečenie prenesieme do rúry na plech, ktorý máme v strede rúry.
Následne do spodného plechu vylejeme pripravenú vodu v pohári a dvierka rúry rýchlo zatvoríme. Zanecháme tak paru v rúre, ktorá je dôležitá v prvých minútach pečenia.

Pečieme takto- 250´C, horný – dolný ohrev, spodný plech s vodou- 10 minút.

Následne po 10 minútach pečenia dvierka rúry otvoríme, vyberieme plech s vodou a teplotu stiahneme na 200´C.
Už teraz vidíme, ako bude chlieb vyzerať po upečení. Nie je však ešte dostatočne prepečený.
Potrebuje ešte 20 minút pri 200´C.
Teda celkovo spolu 30 minút pečenia.

Chlieb po upečení vytiahneme z rúry, zaklopeme naň zospodu a ak je zvuk zaklopania dutý, chlieb je prepečený. V prípade, že zvuk dutý ešte nie je, chlieb vrátime do rúry a ešte pečieme pár minút. Opäť cez zaklopanie zistíme, či už je prepečený.

Už aby to bolo , však ?

 

 

X
Množstvo:
Ražná celozrnná múka na kváskovanie
Ražná celozrnná múka na kváskovanie
Viac informácií
X
Množstvo:
Ražná múka chlebová na kváskovanie, 1000 g
Ražná chlebová múka už svojím názvom naznačuje, že sa z nej pripravuje najmä chlieb.
Viac informácií

Táto webová stránka používa cookies

Pre personalizáciu obsahu a reklám, pre poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti využíváme súbory cookie. Informácie o tom, ako náš web používáte, zdieľame so svojími partnermi pre sociálne média, inzercie a analýzy. Partneri tieto údaje môžo skombinovat s ďalšími informáciami, ktoré ste im poskytli alebo ktoré získali v dôsledku toho, že používáte ich služby. V prípade Vášho súhlasu prosím pokračujte pri prehliadaní webovej stránky a stačte OK.
Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.(Viac informácií)

OK

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: naturlekaren.sk www.naturlekaren.sk