Ako posilniť imunitu v jesennom období
05.10.2020Imunitný systém je v tomto období vystavovaný mnohým nepriaznivým faktorom. Rôzne vírusové či bakteriálne ochorenia číhajú na každom rohu. Imunitný systém pomocou rôznych typov bielych krviniek umožňuje rozpoznať a ničiť škodlivé vírusy a baktérie, ktoré sú pôvodcami mnohých, menej i viac závažných, ochorení.
Obranyschopnosť organizmu ovplyvňuje veľa faktorov. Medzi pozitívne faktory, ktoré významným spôsobom posilňujú imunitný systém, je kvalitný a dlhý spánok, pravidelný pohyb a zdravé stravovanie. Strava by mala byť bohatá na obsah prírodných zdrojov vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a ďalších látok, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie. Imunitu môžeme posilňovať prírodnou cestou prostredníctvom rastlín a bylín, ktoré podporujú prirodzenú obranyschopnosť. Takýchto prírodných zázrakov je celý rad. Z rastlín je to napríklad rakytník, ktorý obsahuje viac ako 190 biologicky aktívnych látok a tým sa radí medzi najcennejšie potravinárske a liečivé rastliny.
Rakytník sa vyznačuje vysokým podielom vitamínu C, a to až 25x viac ako citrusové plody. Práve prírodný vitamín C je jedným z najvýznamnejších z pohľadu podpory imunity. Vitamín C sa v rakytníku vždy vyskytuje v komplexe s bioflavonoidmi, ktoré účinok vitamínu C výrazne podporujú a zaisťujú tak ďaleko vyššiu vstrebateľnosť. V posledných rokoch sa ukazuje, že imunitu môžu výrazne posilniť aj liečivé huby, z ktorých isto najznámejšia je hliva ustricová.
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je drevokazná huba rozšírená po celom svete. Najstaršie zmienky o priaznivých účinkoch pochádzajú z Číny z obdobia dynastie Sung (420-479 pred n. l.), kedy hlivu označovali ako „Božský kvet“. Jej priaznivé účinky boli objavené nezávisle na rôznych kontinentoch súčasne. Vo chvíli, keď hlivu prijímame ako zdraviu prospešnú látku a nielen ako hubovú pochúťku, mali by sme ju jesť každý deň. Najefektívnejšia je konzumovať hlivu ustricovú celú, pretože prirodzene obsahuje komplex prospešných látok na ľudský organizmus. Z hlivy najznámejšie a najlepšie preskúmané sú hubové polysacharidy, ktoré tvoria hlavnú zložku imunologicky aktívnych látok prítomných v hlive. Do tejto kategórie patria beta-glukány, alfa-glukany, glykoproteíny, chitín a pod. Ich silný vplyv na imunitný systém je sprostredkovaný radou receptorov na povrchu imunokompetentných buniek, ktoré po ich aktivácii spúšťajú rozmanité imunologické reakcie.
Na podpore imunity sa podieľa aj hubová vláknina, ktorá svojimi výraznými prebiotickými účinkami podporuje aktivitu vlastných probiotických baktérií. Hliva je vhodná nielen pre dospelých, ale aj pre deti už od 1 roka a to vo forme sirupu Babyimun alebo Hliviačik, kde základ sirupu tvorí ovocie. Hliva ustricovitá je huba s veľkým potenciálom s významnými látkami, ktoré môžu výrazným spôsobom prispieť k zdraviu človeka v mnohých aspektoch.
Príroda nám ponúka veľké možnosti ako v kritickom jesennom a zimnom období posilniť svoju imunitu a byť tak odolnejší voči vírusovým aj bakteriálnych infekciám.