Cestoviny s hlivovou omáčkou a praženým tofu
29.10.2020Dnešný recept pre vás pripravila naša kamarátka Zuzka Marková. Je spoluautorkou 2 kníh – Varíme s láskou a Pečieme s láskou, ktoré napísala spolu s Petrom Planietom. Nájdete v nich vegánske recepty, ktorými si môžete spestriť váš jedálniček a príjemne čitateľnú teóriu o zdravej výžive (napr. čím nahradiť mäso, mlieko, bielu múku, cukor).
Okrem zdravého varenia Zuzka ako mediátorka a vzťahová poradkyňa pomáha ľuďom riešiť ich spory, prestať sa hádať a posúvať sa vpred.
Knižky nájdete na internete a viac o Zuzke sa dozviete na www.dohodnetesa.sk
Vegánsky, bezlepkový recept
4 porcie
Cestoviny s hlivovou omáčkou a praženým tofu
200 g hlivy ustricovej
1/2 cibule
4 strúčiky cesnaku
1 ČL sladkej mletej červenej papriky
1 ČL sušeného mletého zeleninového korenia (napr. Solčanka)
1/2 ČL mletej rasce
štipku mletého čierneho korenia
2 ks bobkového listu
4 PL sójovej alebo ryžovej smotany
4 (zarovnané, nie kopcovité) PL kukuričného škrobu
1 balenie údeného tofu (výborné je od Sunfoodu, po upražení chutí ako slaninka)
olej (napr. olivový, kokosový)
soľ
Hlivu očistíme nožom od nečistôt a nakrájame na malé kúsky (najmä tie tvrdšie časti). V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno posekaný cesnak, pridáme soľ, nakrájanú hlivu a všetky uvedené koreniny. Chvíľu popražíme a zalejeme 3 šálkami vody. Dusíme do zmäknutia. Keď je hlivá mäkká, vyberieme bobkové listy a zmes vymixujeme ponorným mixérom priamo v hrnci do hladka. Pridáme smotanu a zamiešame kukuričný škrob, ktorý sme si v miske zmiešali s vodou (na 4 PL škrobu ide 2-3 PL vody). Prejdeme varom a je hotovo.
Kým sa varí hliva, tofu si nakrájame na pásiky alebo kocky a na troche oleja ich krátko opražíme. Zároveň si uvaríme ryžové, kukuričné alebo iné cestoviny v tvare podľa toho, na čo máme chuť.
Uvarené cestoviny premiešame s rozmixovanou hlivou, posypeme opraženým tofu a na záver dáme na vrch cestovín rukolu a môžeme posypať petržlenovou.
Tipy:
Opražené údené tofu - dodá jedlu atraktivitu a výraznejšiu chuť, keďže hliva je skôr chuťovo nenápadnejšia
Rukola - dodá jedlu prirodzenú vodu a sviežosť
Petržlenová vňať - obsahuje vitamín C , má protizápalové účinky a podporuje trávenie