Eshop menu

Cestoviny s hlivovou omáčkou a praženým tofu

29.10.2020

Dnešný recept pre vás pripravila naša kamarátka Zuzka Marková. Je spoluautorkou 2 kníh – Varíme s láskou a Pečieme s láskou, ktoré napísala spolu s Petrom Planietom. Nájdete v nich vegánske recepty, ktorými si môžete spestriť váš jedálniček a príjemne čitateľnú teóriu o zdravej výžive (napr. čím nahradiť mäso, mlieko, bielu múku, cukor).

Okrem zdravého varenia Zuzka ako mediátorka a vzťahová poradkyňa pomáha ľuďom riešiť ich spory, prestať sa hádať a posúvať sa vpred.

 

Knižky nájdete na internete a viac o Zuzke sa dozviete na www.dohodnetesa.sk

 

Vegánsky, bezlepkový recept

4 porcie

 

Cestoviny s hlivovou omáčkou a praženým tofu

 

 

200 g hlivy ustricovej

1/2 cibule

4 strúčiky cesnaku

1 ČL sladkej mletej červenej papriky

1 ČL sušeného mletého zeleninového korenia (napr. Solčanka)

1/2 ČL mletej rasce

štipku mletého čierneho korenia

2 ks bobkového listu

4 PL sójovej alebo ryžovej smotany

4 (zarovnané, nie kopcovité) PL kukuričného škrobu

1 balenie údeného tofu (výborné je od Sunfoodu, po upražení chutí ako slaninka)

olej (napr. olivový, kokosový)

soľ

 

 

Hlivu očistíme nožom od nečistôt a nakrájame na malé kúsky (najmä tie tvrdšie časti). V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno posekaný cesnak, pridáme soľ, nakrájanú hlivu a všetky uvedené koreniny. Chvíľu popražíme a zalejeme 3 šálkami vody. Dusíme do zmäknutia. Keď je hlivá mäkká, vyberieme bobkové listy a zmes vymixujeme ponorným mixérom priamo v hrnci do hladka. Pridáme smotanu a zamiešame kukuričný škrob, ktorý sme si v miske zmiešali s vodou (na 4 PL škrobu ide 2-3 PL vody). Prejdeme varom a je hotovo.

 

Kým sa varí hliva, tofu si nakrájame na pásiky alebo kocky a na troche oleja ich krátko opražíme. Zároveň si uvaríme ryžové, kukuričné alebo iné cestoviny v tvare podľa toho, na čo máme chuť.

 

Uvarené cestoviny premiešame s rozmixovanou hlivou, posypeme opraženým tofu a na záver dáme na vrch cestovín rukolu a môžeme posypať petržlenovou.

 

 

 

Tipy:

Opražené údené tofu - dodá jedlu atraktivitu a výraznejšiu chuť, keďže hliva je skôr chuťovo nenápadnejšia

Rukola - dodá jedlu prirodzenú vodu a sviežosť

Petržlenová vňať - obsahuje vitamín C , má protizápalové účinky a podporuje trávenie

Táto webová stránka používa cookies

Pre personalizáciu obsahu a reklám, pre poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti využíváme súbory cookie. Informácie o tom, ako náš web používáte, zdieľame so svojími partnermi pre sociálne média, inzercie a analýzy. Partneri tieto údaje môžo skombinovat s ďalšími informáciami, ktoré ste im poskytli alebo ktoré získali v dôsledku toho, že používáte ich služby. V prípade Vášho súhlasu prosím pokračujte pri prehliadaní webovej stránky a stačte OK.
Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.(Viac informácií)

OK

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: naturlekaren.sk www.naturlekaren.sk