VIANOČNÉ MEDOVNÍČKY vegan
22.12.2020Recept je inšpirovaný knižkou Slovegan , ktorú napísala šikovná slovenka @surovadcerka.
Pripravíme si :
– 400 g špaldovej/pšeničnej múky (ja som použila špaldovú celozrnnu hladkú)
– 50 ml agáve – datľový sirup, javorový sirup (tekuté sladidlo, ja som použila čakankový sirup)
– 1/2 zrelého banánu
– 50 ml mandľového masla (ja som použila mandľový krém Slowlandia) / kokosového oleja
– 100 ml rastlinného mlieka (ja som použila rastlinné sojové mlieko) alebo smotany
– 50 g cukru/kokosového cukru (ja som použila kokosový cukor, pretože je to zdravšia alternatíva)
– 50 g mletých vlašských orechov
– 4 ČL perníkového korenia
Postup :
Začneme tým, že premiešame múku, kokosový cukor, sódu, korenie a pomleté vlašské orechy. Polovičku zrelého banány si roztlačíme v dalšej miske, zalejeme mliekom, my sme použili 100ml sójového mlieka , nakoniec pridáme sirup nášho výberu a mandľové maslo. Namiesto mandľového masla môžete použiť aj kokosový olej.
Sypkú a lepkavú časť spolu dobre premiešame a vznikne nám krásne cesto. Pred tým, ako začneme perníčkovať ho dáme na pár hodín odstáť do chladničky. Ideálne cez noc.
K príprave budeme potrebovať formičky rôznych tvarov a trochu múky pod cesto, aby sa nelepilo. Rozvaľkáme ho čo najtenšie, na také 3 milimetre a potom vykrajujeme.
Z tohto množstva nám vyšli 4 plechy medovníkov. Piecť ich stačí 10-15 minút v trúbe, ktorú sme rozohriali na 150 – 170 stupňov. Krásne sa zdvihnú a rozvoňajú dom.
Pekné Vianoce prajeme