V našich črevách sa ukrýva naše zdravie
13.01.2021Črevná mikroflóra je jedinečná pre každého z nás podobne ako otlačok prsta a odrážajú sa v nej všetky vplyvy, ktorým sme počas života vystavili naše telo ako napríklad antibiotiká, či iné lieky, nezdravé potraviny, chemické látky, či stabilizátory.
Črevný mikrobióm je súhrn všetkých génov všetkých baktérií, bakteriofágov, plesní a kvasiniek, ktoré žijú v našom črevnom systéme. Máju vplyv na to, akú máme náladu, ako sa cítime, ako sa vyspíme, či priberáme alebo chudneme, ako pracuje naše trávenie a imunita, či dôjde u nás k rozvoju celiakie, zápalových ochorení čreva, tráviacich problémov, kožných problémov, metabolickému syndrómu, diabetu, ale aj depresie, či rôznych neurodegeneratívnych ochorení.
V tomto článku si vysvetlíme prečo je črevný mikrobióm taký dôležitý pre vaše zdravie a pridáme tipy ako si ju udržať rozmanitú. V predošlom článku o trávení sme sa zaoberali základnými pomocníkmi pre naše trávenie- probiotikami a tráviacimi enzýmami. Dnes sa spolu pozrieme na ďalšie zaujímavé informácie z posledných výskumov.
Črevný mikrobióm označuje všetky mikróby v našich črevách, ktoré pôsobia ako ďalší orgán, ktorý je rozhodujúci pre naše zdravie. V črevách sa nachádzajú stovky druhov baktérií. Každý druh hrá vo vašom zdraví inú rolu a pre svoj rast vyžaduje iné živiny. Zatiaľ čo niektoré baktérie súvisia s chorobami, iné sú skutočne nesmierne dôležité pre náš imunitný systém, srdce, hmotnosť a mnoho ďalších zdravotných aspektov. Všeobecne sa dá povedať, že rozmanitá mikrobiota sa považuje za zdravú. Je to preto, že čím viac druhov baktérií máte, tým väčší počet zdravotných prínosov môžete dosiahnuť.
Existuje niekoľko diétnych zmien, ktoré môžu pomôcť ku správnej funkcii našich čriev. Medzi ne patrí:
- Zvýšenie príjmu vlákniny. Vláknina je jedným z najlepších spôsobov, ako zlepšiť dôležitý črevný mikrobióm a dôležitou súčasťou zdravej výživy. Medzi spôsoby, ako zvýšiť vlákninu, patrí konzumácia väčšieho množstva ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov, prípadne doplnky s obsahom vlákniny.
- Zníženie príjmu cukru. Posledný výskum naznačuje, že strava s vysokým obsahom cukru môže spôsobiť dysfunkciu epitelovej bariéry. Snažte sa udržiavať príjem jednoduchého cukru do 10% zo všetkých prijatých sacharidov.
- Zníženie príjmu zápalových potravín. Najlepšie je vyhýbať sa príliš veľkému množstvu zápalových jedál, ako je červené mäso, mliečne výrobky a iné vyprážané a spracované jedlá.
Samozrejme, že zdravá racionálna strava je základom pre naše celkové zdravie, nielen našich čriev. K správnej funkcii nášho tráviaceho systému si môžeme pomôcť doplnkami, ktoré podľa posledných výskumov hrajú dôležitú úlohu pri našom trávení.
Zinok
Zinok je nevyhnutnou súčasťou mnohých metabolických procesov a je známy svojou schopnosťou posilniť imunitný systém. Štúdia z roku 2010 zistila, že suplementácia zinku pomohla posilniť črevnú výstelku u pacientov s Crohnovou chorobou. Zinok je schopný modifikovať tesné spoje črevnej výstelky, čo pomáha obmedzovať priepustnosť čriev.
L-glutamín
Táto dôležitá aminokyselina sa veľmi odporúča pri akýchkoľvek problémoch s trávením, najmä pri syndróme dráždivého čreva (IBS), zápalovom ochorení čriev. L-glutamín je nevyhnutný pre zdravú opravu buniek v črevnej výstelke. V skutočnosti je to najhojnejšia aminokyselina vo vašej krvi a hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní pevnosti vašej črevnej sliznice.
Podporou integrity čreva pomocou L-glutamínu zlepšíte svoju celkovú tráviacu funkciu. Zistilo sa, že L-glutamín zlepšuje aktivitu imunitných buniek v čreve, pomáha znižovať riziko infekcie a zápalu, ako aj upokojovať gastrointestinálne tkanivo. V dolnej časti čreva je glutamín potrebný na dodanie paliva pre metabolizmus, reguláciu rastu buniek a udržanie funkcií bariéry v čreve.
N-acetylcysteín
NAC je cenený predovšetkým pre svoju úlohu v produkcii antioxidantov. Spolu s dvoma ďalšími aminokyselinami – vyššie spomínaným glutamínom a glycínom - je na výrobu a doplnenie glutatiónu potrebný NAC. Glutatión je jedným z najdôležitejších antioxidantov, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky a tkanivá v tele.
Ako silný antioxidant môže NAC chrániť črevo a znižovať bakteriálne premnoženie v čreve. Ďalším zaujímavým faktom je, že u ľudí so žalúdočným refluxom NAC zlepšila väčšinu príznakov po 3 mesiacoch. NAC tiež znižuje zápal čriev u ľudí s ulceróznou kolitídou znižovaním zápalových látok.
Kolagén
Kolagén je dôležitý proteín, ktorý sa nachádza takmer v každom tkanive tela. Môže tiež hrať prospešnú úlohu pre zdravie čriev.
Kolagénové peptidy sú ľahšie stráviteľnou a biologicky dostupnou formou kolagénu. Nedávna štúdia zistila, že kolagénové peptidy boli schopné zabrániť ďalšiemu rozpadu črevnej výstelky a taktiež sa preukázali protizápalové vlastnosti kolagénu v čreve.
Kurkumín
Kurkumín je zmes na rastlinnom základe, ktorá dodáva mnohým známym koreninám žiarivo žltú farbu - vrátane kurkumy. Mnoho zdravotných výhod kurkumy je spôsobených prítomnosťou jej aktívnej zložky: kurkumínu.
Samotný kurkumín má zlú biologickú dostupnosť, čo znamená, že ho telo zle absorbuje. Avšak nedávna štúdia preukázala, že keď sa kurkumín vstrebáva, má tendenciu sa sústrediť v GI trakte. Vzhľadom na jeho silu to môže vysvetľovať, prečo kurkumín prospieva výstelke tráviaceho traktu.
Berberín
Berberín je ďalšou bioaktívnou zlúčeninou na rastlinnej báze, ktorá môže byť prospešná ako doplnok pre zdravie čreva. Tento alkaloid má antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Historicky sa berberín používal v USA na liečbu zápalových ochorení čriev. Okrem toho Berberín podporuje aj regeneračné procesy prebiehajúce v pečeni.
Aj keď zdravie čriev nie je prvá vec, na ktorú si väčšina ľudí spomenie, keď počuje „vitamín D“, táto mikroživina môže byť prehliadnutým kúskom skladačky zdravia zažívacieho traktu. Zatiaľ čo príčiny zápalových ochorení čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, sú stále vo veľkej miere predmetom skúmania, vitamín D by mohol poskytnúť výživovú podporu týmto stavom. Vitamín D hrá úlohu v imunitnom systéme a zápalovom procese . Zatiaľ čo zdravé hladiny vitamínu D zabezpečujú hladký priebeh, pokles vitamínu D môže spustiť zápalovú reakciu tela a zhoršiť existujúce príznaky zápalových tráviacich stavov.
A máme pre vás jeden tip od nás na záver. ColonBene je prírodný doplnok stravy, ktorý prispieva k normálnemu tráveniu. Pôsobí účinne a preventívne, ozdravuje funkciu celého tráviaceho ústrojenstva ľudského organizmu. Má pozitívne účinky pri akútnych stavoch, hnačkách, zápalových a vredových chorobách sliznice tráviaceho ústrojenstva. Je vyrobený zo zásaditej vody, obsahuje extrakt z medovky lekárskej, repíku, kvetu lipy, harmančeka a ďalších zmesí bylín. Vyznačuje sa vysokým obsahom vitamínov B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E a obsahom vápnika, železa, mangánu, horčíku či selénu. ColonBene je čisto prírodný produkt, bez konzervantov, laboratórne testovaný a úradne schválený. Taktiež pôsobí ako veľmi účinné prebiotikum.