Matcha a jej blahodárne účinky na náš organizmus
29.03.2021Matcha je zelený nápoj, ktorý v Japonsku pijú už po stáročia pre jeho úžasné vlastnosti. Tento čaj sa vyznačuje jedinečnou chuťou a vlastnosťami neporovnateľnými s inými čajmi vyrábanými vo svete. Matcha, to sú výhradne zelené lístky pomleté na nesmierne jemný prášok, preto si ho ľudia často zamieňajú s instantným práškom. Nachádza sa v ňom obrovské množstvo flavonoidov, takzvaných katechínov, pričom najdôležitejší z nich je EGCG, plným menom epigalokatechíngalát.
Čo môže MATCHA urobiť pre náš organizmus ?
Oslnivá pleť : zelený čaj obsahuje polyfenoly a vedci zistili, že ich konzumácia dokáže zabrániť poškodeniu pokožky ultrafialovým žiarením. Zistilo sa, že práve polyfenoly je možné použiť na prevenciu proti kožným ochoreniam spôsobeným slnečným žiarením a na udržanie mladistvého a zdravého vzhľadu pokožky.
Energia a schopnosť sústrediť sa : tak ako všetky druhy zelených čajov, aj matcha obsahuje stimulant kofeín. Okrem toho obsahuje aj dôležitú aminokyselinu L – teanín. Zdá sa, že tieto dve zložky spolupracujú tak, aby sa energia uvoľňovala pomaly bez rýchleho nárastu, po ktorom nastupuje výrazný pokles. Milovníci matcha čaju tvrdia, že po jeho konzumácii sú čulí a majú energiu ešte niekoľko hodín. Japonskí študenti popíjajú matcha čaj práve v období skúšok , pretože uvoľňuje energiu postupne a tým sa študenti cítia pokojný, bdelý a sústredený. Športovci zase oceňujú výhody matcha čaju pri tréningu.
Jedna porcia matcha vydá za 10 porcií bežného zeleného čaju, takže matcha je jednoducho superčaj.
Cukrovka : vedci skúmajú, ako zelený čaj môže kontrolovať hladinu cukru v krvi a pomôcť pri liečbe cukrovky. Vedeckými štúdiami sa zistilo, že konzumácia zeleného čaju znížila nalačno hladinu cukru v krvi a tento efekt bolo dlhodobejší pri jeho pravidelnom užívaní. Dokonca sa zistilo u osôb, ktoré denne vypijú 3 – 4 šálky zeleného čaju , nižšie riziko vzniku diabetu 2. typu asi o 15 – 20 % v porovnaní s osobami, ktoré čaj nepijú.
Zdravé srdce : ďalšie štúdie preukázali, že pitie zeleného čaju pomáha znížiť krvný tlak a cholesterol.
Zdravé kosti : zelený čaj sa v súčasnosti stáva aj veľmi cennou potravinou pomáhajúcou bojovať proti osteoporóze. Štúdie zamerané na ranné štádium ochorenia naznačujú, že katechíny podporujú tvorbu kostí a znižujú ich lámavosť. Istá intervenčná štúdia zameraná na ranné štádium osteoporózy, na ktorej sa zúčastnilo 150 žien po menopauze zistila, že konzumácia katechínov obsiahnutých v zelenom čaji ( množstvo zodpovedajúce 4- 6 šálkam zeleného čaju denne ) počas 6 mesiacov znížila stresovú reakciu kostí, pomohla podporiť ich tvorbu a zvýšiť silu svalov.
Hmotnosť : o zelenom čaji sa hovorí aj ako o pomocníkovi pri chudnutí. Katechíny v zelenom čaji vyvolávajú termogénny účinok čo znamená, že podporujú spaľovanie tukov v tele. Ľudia, ktorí pijú zelený čaj majú o 20% menej telesného tuku a lepší pomer objemu pása k objemu bokov než tí, ktorí ho nepijú. Pitie zeleného čaju prospieva aj pri udržaní straty tuku po ukončení diéty a pri zvýšení účinku cvičenia na spaľovanie tukov.
Teraz, keď už vieme čo všetko pre náš organizmus dokáže zelený čaj urobiť, je dôležité vedieť, ako si ho správne pripraviť : čaj sa zalieva vodou približne 80 °C horúcou, aby sa neporušili katechíny. Môžeme pridať strek citrónovej šťavy na lepšie absorpciu dobrých látok. Ideálne je čaj vypiť hodinu pred alebo 2 hodiny po jedle. Tak naše telo prijme väčšie množstvo EGCG.
V Japonsku majú svoje čajové matcha rituály, ktoré môžu trvať aj štyri hodiny.
Vy si ho vychutnajte popri čítaní toho článku a ešte vám ostane čas aj ďalšie zaujímavé články z nášho blogu !
Zuzana NaturFyt