VIANOČNÉ Orechové sucháre
17.12.2021Aj tento recept pre nás pripravila naša Zuzka Marková. Je spoluautorkou 2 kníh – Varíme s láskou a Pečieme s láskou, ktoré napísala spolu s Petrom Planietom. Nájdete v nich vegánske recepty, ktorými si môžete spestriť váš jedálniček a príjemne čitateľnú teóriu o zdravej výžive (napr. čím nahradiť mäso, mlieko, bielu múku, cukor).
Okrem zdravého varenia Zuzka ako mediátorka a vzťahová poradkyňa pomáha ľuďom riešiť ich spory, prestať sa hádať a posúvať sa vpred.
Knižky nájdete na internete a viac o Zuzke sa dozviete na www.dohodnetesa.sk
Pripravíme si :
- 7 vaječných bielkov
- 150 g trstinového alebo kokosového cukru (kokosový cukor viac zafarbí cesto do hneda, ale nevadí)
- 210 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 200 g mandlí ( napríklad naše obľúbené Life Like mandle )
- 200 g lieskových alebo vlašských orechov
Postup :
Vo veľkej mise šľahačom vyšľaháme bielka s cukrom a potom postupne pridávame múku (moja mama ju zvykla preosievať, mne sa nechce:-). Všetko spolu vymiešame elektrickým šľahačom. Na záver varechou zamiešame mandle a orechy.
Cesto vylejeme do maslom potretého srnčieho chrbta a pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov (ak je teplovzdušná) cca ¾ až 1 hodinu. Špáradlom alebo špajdlou vyskúšame, či sa cesto nelepí. Ak sa nelepí, cesto je aj v strede upečené.
Cesto vyberieme z rúry a vyklopíme do vlhkej utierky. Počkáme min. 1 hodinu a ostrým nožom krájame na čo najtenšie plátky, ktoré ukladáme na plech (môžete použiť papier na pečenie) a ešte 15-20 minút ich sušíme v rúre na 140 stupňoch, aby stvrdli. Po vybratí ešte po čase trochu stvrdnú tiež.
Tieto sucháre nám krásne uspokoja našu potrebu chrumkania, len sa rýchlo míňajú:-)
Dobrú chuť