Dva silné antioxidanty z prírody – resveratrol a quercetín a ich benefity
11.01.2022
Ak ste počuli, že červené víno môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, je pravdepodobné, že ste už počuli o resveratrole – veľmi populárnej rastlinnej zlúčenine, ktorá sa nachádza v červenom víne. Ale okrem toho, že je zdraviu prospešnou súčasťou červeného vína a iných potravín, má resveratrol sám o sebe potenciál na zlepšenie zdravia.
Resveratrol je rastlinná zlúčenina, ktorá pôsobí ako antioxidant. Medzi hlavné zdroje potravy patrí červené víno , hrozno, niektoré bobule a arašidy.
Táto zlúčenina má tendenciu byť koncentrovaná väčšinou v šupkách a semenách hrozna a bobúľ. Tieto časti hrozna sú súčasťou fermentácie červeného vína, preto je v ňom obzvlášť vysoká koncentrácia resveratrolu.
Zdravotné benefity resveratrolu:
Znižuje krvný tlak- vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam by resveratrol mohol byť sľubným doplnkom na zníženie krvného tlaku. Doplnky resveratrolu môžu pomôcť znížiť krvný tlak zvýšením produkcie oxidu dusnatého.
Má pozitívny vplyv na krvné tuky- zdá sa, že resveratrol ovplyvňuje hladiny cholesterolu znížením účinku enzýmu, ktorý riadi tvorbu cholesterolu.
Chráni mozog- niekoľko štúdií naznačilo, že pitie červeného vína môže pomôcť spomaliť kognitívny pokles súvisiaci s vekom. Čiastočne to môže byť spôsobené antioxidačnou a protizápalovou aktivitou resveratrolu.
Môže zvýšiť citlivosť na inzulín- resveratrol pomohol vyvinúť lepšiu citlivosť na inzulín a bojovať s komplikáciami cukrovky. V budúcnosti by ľudia s cukrovkou mohli mať prospech aj z liečby resveratrolom.
Môže zmierniť bolesť kĺbov- Resveratrol môže pomôcť zmierniť bolesť kĺbov tým, že zabráni rozpadu chrupavky.
Môže potlačiť rakovinové bunky- Resveratrol je silný antioxidant s veľkým potenciálom aj pri prevencii pred onkologickými ochoreniami.
Kvercetín je jeden z najhojnejších antioxidantov v strave a hrá dôležitú úlohu pri pomoci vášmu telu bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi, ktoré je spojené s chronickými ochoreniami. Okrem toho jeho antioxidačné vlastnosti môžu pomôcť znížiť zápal, príznaky alergie a krvný tlak.
Kvercetín je pigment, ktorý patrí do skupiny rastlinných zlúčenín nazývaných flavonoidy. Flavonoidy sú prítomné v zelenine, ovocí, čaji a vo víne. Sú spájané s niekoľkými zdravotnými výhodami, vrátane zníženého rizika srdcových chorôb, rakoviny a degeneratívnych porúch mozgu. Priaznivé účinky flavonoidov, ako je kvercetín, pochádzajú z ich schopnosti pôsobiť ako antioxidanty vo vašom tele.
Medzi potraviny, ktoré bežne obsahujú kvercetín, patrí cibuľa, jablká, hrozno, bobuľové ovocie, brokolica, citrusové plody, čerešne , zelený čaj, káva, červené víno a kapary.
Quercetín je dostupný aj ako doplnok stravy a má mnoho zdravotných prínosov:
Môže znížiť zápal- Voľné radikály môžu spôsobiť viac než len poškodenie buniek. Zatiaľ čo malý zápal je potrebný na to, aby sa vaše telo vyliečilo a bojovalo s infekciami, pretrvávajúci zápal je spojený so zdravotnými problémami, vrátane niektorých druhov rakoviny, ako aj chorôb srdca a obličiek.
Môže zmierniť príznaky alergie- Potenciálne protizápalové vlastnosti kvercetínu môžu poskytnúť úľavu od symptómov alergie.
Môže mať protirakovinové účinky- Pretože kvercetín má antioxidačné vlastnosti, môže mať vlastnosti v boji proti rakovine. Hoci sú tieto zistenia sľubné, sú potrebné štúdie na ľuďoch, kým sa kvercetín môže odporučiť ako alternatívna liečba rakoviny.
Môže znížiť riziko chronických porúch mozgu- Výskum naznačuje, že antioxidačné vlastnosti kvercetínu môžu pomôcť chrániť pred degeneratívnymi poruchami mozgu, ako je Alzheimerova choroba a demencia. Káva je populárny nápoj, ktorý sa spája s nižším rizikom Alzheimerovej choroby. V skutočnosti výskum ukazuje, že kvercetín, nie kofeín, je primárna zlúčenina v káve, ktorá je zodpovedná za jej potenciálne ochranné účinky proti tejto chorobe.
Môže znížiť krvný tlak
Vysoký krvný tlak postihuje množstvo ľudí. Zvyšuje vám riziko srdcových chorôb – hlavnej príčiny smrti na kardiovaskulárne ochorenia. Štúdie poukázali na to, že užívanie približne 500mg kvercetínu denne znížilo systolický aj diastolický tlak.
Ďalšie potenciálne výhody
- Môže pomôcť v boji proti starnutiu
- Môže pomôcť pri cvičení- kvercetín môže mierne zlepšiť výkon pri vytrvalostnom cvičení
- Môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Dôležité je poznamenať, že samotný kvercetín má nízku biologickú dostupnosť, čo znamená, že ho vaše telo zle absorbuje. To je dôvod, prečo môžu doplnky obsahovať ďalšie zlúčeniny, ako je vitamín C alebo tráviace enzýmy ako bromelaín, ktoré môžu zvýšiť absorpciu. Niektoré výskumy navyše naznačujú, že kvercetín má synergický účinok v kombinácii s inými flavonoidovými doplnkami, ako je resveratrol.
V prípade akýchkoľvek otázok a pre viac informácií o produktoch nás neváhajte kontaktovať na mail info@naturlekaren.sk, alebo sa zastavte na našich pobočkách na Trenčianskej 47 alebo Grosslingovej 5 v Bratislave.
Klára NaturFyt