Zelená káva
13.06.2017Benefity zelenej t.j. nepraženej kávy
Dozreté plody kávovníka (podobajú sa našim čerešniam) sa niekoľko týždňov sušia, pokiaľ dužina a obal uschnú a uvoľnia sa kávové zrnká. Tieto zelené zrnká sa pražia niekoľko minút na vysokej teplote a získavajú lahodnú chuť a vôňu známej čiernej kávičky.
Pražsú ešte prítomné. Medzi takéením sa však zničí niekoľko aktívnych zložiek, ktoré majú na zdravie blahodárny účinok. V zelenej káve to aktívne zložky patria chlorogénové kyseliny.
Chlorogénové kyseliny sú také organické kyseliny, ktoré sú v menších množstvách prítomné aj v bežne konzumovaných druhoch ovocia, napríklad v 200 g čerešní je ich 94 – 520 mg, v 200 g sliviek 136 – 1 100 mg.
Chlorogénové kyseliny tvoria 5,5 – 8,0 % sušiny zelenej kávy Arabica a až 7,0 – 10,0 % sušiny Robusta. Pražením sa zničí až 70 % tohto množstva.
O pozitívnych účinkoch chlorogénových kyselín na ľudský organizmus sa v ostatnom desaťročí publikovalo niekoľko desiatok štúdií a odborných článkov. Tie najdôležitejšie sa zaoberajú vplyvom chlorogénových kyselín na vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Dokázalo sa, že chlorogénové kyseliny vo veľkej miere znižujú vstrebávanie glukózy do buniek tenkého čreva. Štúdie odkryli aj tú skutočnosť, že dlhodobé užívanie rastlinných výťažkov s obsahom vyššieho množstva chlorogénových kyselín vedie k znižovania telesnej hmotnosti.
Zelená káva obsahuje veľké množstvo chlorogénových kyselín.
V našej ponuke máme výživové doplnky s výťažkami zo zelenej kávy, samotnú zelenú kávu ako aj zelenú kávu namiešanú s klasickou čiernou kávou.
Užívanie nápoja zo zelenej kávy
Pre čo najlepší účinok sa odporúča zelenú kávu piť pred jedlom cca pol hodiny a neprekračovať dávkovanie.