Hnojník a jeho vplyv na hladinu cukru v krvi
23.05.2019
Cukrovka (diabetes mellitus) je ochorenie, ktorého výskyt celosvetovo neustále narastá. V Českej republike sa na cukrovku lieči viac ako 750-tisíc ľudí a ďalších 20-30% obyvateľov je v latentnej forme. Podľa odborníkov pribúda temer 30 000 nových diabetikov za rok, čím sa bohužiaľ zaraďujeme medzi štáty s vysokým výskytom tohto ochorenia. Cukrovka je doposiaľ nevyliečiteľné ochorenie, ktoré si v ťažších prípadoch vyžaduje liečbu v podobe pravidelnej aplikácie inzulínu.
Hnojník obyčajný sa medzi zdraviu prospešné huby zaradil len nedávno, čo však neuberá na jeho význame. Vďaka obsahu dvoch významných látok s antidiabetickými účinkami (vanád, komatín) môže významne pomôcť ľudom, ktorí trpia diabetom alebo ich hladina cukru v krvi značne kolíše. Hnojník obyčajný je pomerne bežný druh huby rastúci u nás. Rastie hojne od apríla do novembra na rôznych miestach, kde je pôda bohatá na organické živiny. Často ju nájdeme na miestach ovplyvnených človekom (parky, záhrady a pod.).
Čo vieme o vanáde a komatíne?
Vanád je významný stopový prvok, ktorý sa nachádza v plodniciach i v podhubí (mycéliu) hnojníka obyčajného. Zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čím uľahčuje prechod glukózy do bunky a tak zlepšuje metabolizmus cukrov. Výskumy zároveň dokázali, že organicky viazaný vanád podporuje regeneráciu buniek pankreasu. Okrem týchto blahodarných účinkov má významnú úlohu pri metabolizme cholesterolu, tukov a pri tvorbe kostí a zubov. Významné hypoglykemické účinky boli laboratórne preukázané i z ďalšej látky, ktorá bola extrahovaná z hnojníka obyčajného a tou je komatín. Ide o látku, ktorá zabraňuje neenzýmovej glykácii bielkovín, čím spomaľuje rozvoj komplikácií samotného diabetu.
Výsledky klinických štúdií
Výsledky klinických štúdií preukázali antidiabetické, protirakovinové i antioxidačné účinky Hnojníka. Pri jeho dlhodobej konzumácii sa preukázateľne znižuje hladina krvného cukru. Za 90 minút po podaní prášku zo sušených plodníc sa znížila glykémia o 41 %, po 3 hodinách o 30 % a za ďalších 6 hodín o 20 %. Podľa inej štúdie, ktorá vyšla v roku 2011 v Journal of Medicinal Mushrooms, dokázal extrakt z hnojníka obyčajného aktivovať v bunke proteozomy, ktoré sú zodpovedné za likvidáciu poškodených proteínov v bunke, čo vysvetľuje jeden z mechanizmov aj protinádorového pôsobenia hnojníka.
MUDr. Jana Mrázová
VITADORO s.r.o.
Bratislava