Kakao - jedlo bohov
10.06.2019V Kakaw Co+ si vyberá výnimočné kolumbijské kakao fino de aroma plné čarovného kakaového masla a antioxidantov. Okrem Kolumbie sú v portfóliu kakao a kakaové produkty aj z plantáží v Ekvádore a Peru. Základnými princípmi činnosti sú adekvátne pracovné podmienky pestovateľov a súčasne zabezpečenie vysokej kvality produktov pre našich zákazníkov.
História kakaa a čokolády sa v Európe začala písať od 15. storočia. V roku 1519, španielsky dobyvateľ Hernán Cortés sa ešte pred dobytím aztéckej ríše stretol v ich hlavnom meste Tenochtitlán s aztéckym panovníkom Montezumom. Ten mu predstavil ich horúci povzbudzujúci nápoj pod názvom xocolatl, čo v aztéčtine znamená ovocie a voda. Čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny zachutila Cortésovi natoľko, že ju doniesol aj na starý kontinent do Španielska. Kakao sa od tých čias stávalo u nás čoraz viac populárnejším a nemohlo chýbať v žiadnej aristokratickej domácnosti. Španieli v ňom objavili afrodiziakum, začali ho používať na lekárske účely, dokonca osladením pomocou medu, cukru alebo vanilky sa kakao spoločne s čokoládou stalo vychytenou pochúťkou na španielskom kráľovskom dvore.
V súčasnosti si bez neho život ani nevieme predstaviť. Kakao a z neho vyrobený kakaový prášok sú svojim pôvodom a procesom výroby také vzácne, že sa o nich začalo vravieť ako o čiernom zlate. Proces prípravy tohto módného horúceho nápoja je časovo veľmi náročný a okrem toho si vyžaduje veľa úsilia, znalostí, obetavosti a takisto vhodných podmienok, ktoré sa na svete nachádzajú len okolo rovníka, aj to len v niektorých jeho častiach. Keď si teda nabudúce budete otvárať vašu čokoládu alebo zalievať vaše ranné kakawco, na chvíľku sa zastavte a zamyslite, aké máme my všetci obrovské šťastie, že práve takýto kvalitný produkt je v dnešnom svete pre nás už tak ľahko dostupný.
Kakao pôsobí pozitívne na našu náladu. Je to vďaka obsahu dopamínu, známeho svojimi antidepresívnymi účinkami.
Kakao obsahuje aj magnézium, kalium a vitamín E. Potreba horčíka je dôležitá najmä na dobré nervy a svaly. Železo a zinok zase posilnia našu imunitu. Vďaka vychutnávaniu kakaa predídete problémom so srdcovo – cievnym systémom.
KOLUMBIA
Ponúkame vám kakaové bôby a ich kombinácie (klasické bôby, bôby obalené v chrumkavej poleve, drvené bôby a aj tie obalené v kakaovom prášku a karamelizované v šťave cukrovej trstiny, ktorá sa nazývy panela), 100% kakaový prášok a originál 100% čokoládu priamo z tých najlepších kakavých plantáží z Kolumbie. Táto krajina je pre kakao ako stvorená, preto sa v mnohých jej oblastiach nachádzajú kakaové plantáže. Kolumbijčania nedajú na kakao dopustiť, a práve preto ho pestujú s veľkou láskou, vďačnosťou a srdcom.
PERU
Pokiaľ ide o kakao, Peru sa drží tesne za Kolumbiou. Takisto máme v ponuke kakaové bôby a ich kombinácie (klasické bôby, raw nepražené bôby, drvené bôby), kakaové maslo s veľa spôsobmi jeho využitia a originál čokoládu, či už 80% alebo 100%. Všetky produkty sú priamo z peruánskych kakaových plantáží, konkrétne z ich severozápadnej provincie Piura, ktorá je typická a zároveň vzácna výskytom najlepšieho kakaa na svete – porcelánového kakaa. Po ochutnaní si túto magickú chuť okamžite zamilujete, pretože to je niečo naozaj výnimočné.