Eshop menu

Bábovka s červenou repou

01.08.2019

Na pečenie som použila celozrnnú špaldovú múku. Celozrnná múka je nutrične hodnotnejšia ako biela múka, nakoľko sa melie v celku a zároveň obsahuje vyšší podiel vlákniny, minerálnych látok a tuku. Špalda je (možno pre niekoho prekvapivo) stará a minimálne šľachtená odroda pšenice a v porovnaní s tou klasickou, má viac vlákniny a bielkovín. Rovnako ako klasická pšenica obsahuje glutén (lepok) aj keď s o niečo nižším podielom. Z toho dôvodu nie je vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.

Suroviny

Hrnček- cca 250 ml

ČL- čajová lyžička

PL –polievková lyžica

·       4 vajcia

·       2/3 hrnčeka trstinového cukru (pokiaľ máte radi menej sladké stačí ½)

·       1 ČL vanilkového extraktu

·       1 hrnček mlieka

·       100g masla + maslo na vymastenie formy

·       2 hrnčeky pyré z červenej repy (približne 2 stredne veľké repy)

·       100g horkej čokolády

·       1 PL kakaa

·       2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky (môžete zvoliť inú alternatívu múky, dbajte však na vhodnú konzistenciu- t.j. pokiaľ bude cesto tuhšie môžete pridať viac mlieka, alebo skombinovať 2 typy múky) + hrubá múka/kokos na vysypanie formy

·       1 prášok do pečiva bezfosfátový

·       štipka sódy bikarbóny 

·       štipka soli

Predhrejeme si trúbu na 180oC a pripravíme (vymastíme, posypeme) si formu na bábovku. Vyšľaháme si bielka a postupne pridávame po lyžičke cukor až kým sa úplne nerozpustí. Následne pridáme žĺtka a vanilkový extrakt. Pridáme pyré z červenej repy a roztopenú čokoládu s maslom . V ďalšej miske si preosejeme múku, kakao, kypriaci prášok a nakoniec pridáme sódu a soľ. Za jemného miešania postupne pridávame zmes múky striedavo s mliekom až kým cesto nebude úplne hladké. Celú zmes môžeme následne vyliať do pripravenej formy a dať piecť. Pečieme približne 45-60 min. Či je bábovka dokončená môžeme skontrolovať dlhou špajdľou. Po vychladnutí bábovku vyklopte a dozdobne práškovým cukrom/ kakaom.

Dobrú chuť!

Táto webová stránka používa cookies

Pre personalizáciu obsahu a reklám, pre poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti využíváme súbory cookie. Informácie o tom, ako náš web používáte, zdieľame so svojími partnermi pre sociálne média, inzercie a analýzy. Partneri tieto údaje môžo skombinovat s ďalšími informáciami, ktoré ste im poskytli alebo ktoré získali v dôsledku toho, že používáte ich služby. V prípade Vášho súhlasu prosím pokračujte pri prehliadaní webovej stránky a stačte OK.
Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.(Viac informácií)

OK

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: naturlekaren.sk www.naturlekaren.sk