Bábovka s červenou repou
01.08.2019Na pečenie som použila celozrnnú špaldovú múku. Celozrnná múka je nutrične hodnotnejšia ako biela múka, nakoľko sa melie v celku a zároveň obsahuje vyšší podiel vlákniny, minerálnych látok a tuku. Špalda je (možno pre niekoho prekvapivo) stará a minimálne šľachtená odroda pšenice a v porovnaní s tou klasickou, má viac vlákniny a bielkovín. Rovnako ako klasická pšenica obsahuje glutén (lepok) aj keď s o niečo nižším podielom. Z toho dôvodu nie je vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.
Suroviny
Hrnček- cca 250 ml
ČL- čajová lyžička
PL –polievková lyžica
· 4 vajcia
· 2/3 hrnčeka trstinového cukru (pokiaľ máte radi menej sladké stačí ½)
· 1 ČL vanilkového extraktu
· 1 hrnček mlieka
· 100g masla + maslo na vymastenie formy
· 2 hrnčeky pyré z červenej repy (približne 2 stredne veľké repy)
· 100g horkej čokolády
· 1 PL kakaa
· 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky (môžete zvoliť inú alternatívu múky, dbajte však na vhodnú konzistenciu- t.j. pokiaľ bude cesto tuhšie môžete pridať viac mlieka, alebo skombinovať 2 typy múky) + hrubá múka/kokos na vysypanie formy
· 1 prášok do pečiva bezfosfátový
· štipka sódy bikarbóny
· štipka soli
Predhrejeme si trúbu na 180oC a pripravíme (vymastíme, posypeme) si formu na bábovku. Vyšľaháme si bielka a postupne pridávame po lyžičke cukor až kým sa úplne nerozpustí. Následne pridáme žĺtka a vanilkový extrakt. Pridáme pyré z červenej repy a roztopenú čokoládu s maslom . V ďalšej miske si preosejeme múku, kakao, kypriaci prášok a nakoniec pridáme sódu a soľ. Za jemného miešania postupne pridávame zmes múky striedavo s mliekom až kým cesto nebude úplne hladké. Celú zmes môžeme následne vyliať do pripravenej formy a dať piecť. Pečieme približne 45-60 min. Či je bábovka dokončená môžeme skontrolovať dlhou špajdľou. Po vychladnutí bábovku vyklopte a dozdobne práškovým cukrom/ kakaom.
Dobrú chuť!